Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Urbanism

Kultur och resor

Artikelarkiv


Arkitektur
objekt

BMW Welt
Nyinvigda BMW Welt i München förpassar den traditionella arkitekturen till historien. Men är Coop Himmelb(l)aus arkitektoniskt och konstruktionsmässigt avancerade molnlika byggnad verkligen något mer än ett ytterst iögonfallande exempel på marknadsföring?
Hela artikeln


Musée du quai Branly
Musée du quai Branly är det första helt nya muséet i Paris sedan Centre Pompidou invigdes för nära tjugo år sedan, och lika kontroversiellt. Jean Nouvels grandiosa arkitekturkomplex vid Seine mäktar inte desto mindre att mäta sig med det intilliggande Eiffeltornet.
Hela artikeln


Större än störst
Ännu kan vi inte resa ut i rymden på semester eller för att kolonisera andra planeter. Däremot kan vi med större och större teleskop se allt längre tillbaks, nära nog till tidpunkten för universums skapelse. Inför bygget av EU:s nya superteleskop har Tower 151 vunnit tävlingen om den nya byggnaden.
Hela artikeln


Zaha Hadids Ordrupgaard
Zaha Hadid är något av en pionjär inom den nya fria formens arkitektur som erövrat den internationella arkitekturscenen. I mer än tjugo år har hon ifrågasatt arkitekturmodernismens dogmer och sökt ett nytt formspråk.
Hela artikeln


Oväntat besök i Graz
Österrikiska Graz har gjort det som många svenska städer drömmer om. Man har placerat sig på kartan. Och inte med flyktiga reklamkampanjer, utan med en arkitektur som saknar motstycke. Men staden har inte nöjt sig med ett verk från den internationella arkitekturscenens mästare, utan låtit bygga två. Peter Cook och Colin Fourniers Kunsthaus har liknats vid ett kohjärta, en mjälte och en knottrig kondom.
Hela artikelnc/o Skeppsholmen
Efter en rekorddyr ombyggnad har Moderna Museet och Arkitekturmuseet åter öppnat sina portar. Och två år i exil har inte enbart handlat om mögelsanering, Lars Nittve har drivit igenom sina visioner om en mötesplats för konsten och åtgärdat många av muséets brister.
Hela artikeln


Italienska Kulturinstitutet
När portarna till Italienska Kulturinstitutet CM Lerici slogs upp för första gången i november år 1958 blev den italienske arkitekten Gio Pontis svenska kollegor konfunderade. I tidskriften Arkitektur skrev Torbjörn Olsson: ’Elegant som en i gräset tappad damsko (...) i kanten av Gärdets gröna fält. Med den vackra skons alla förtjänster och fel. Raffinerad, men också dagsländeaktigt i många stycken.’
Hela artikeln


Electric Music Project i Seattle: Frank Gehry möter Jimi Hendrix
Experience Music Project ser ut som några nedsmälta Fender strator, ännu ett iögonfallande bländverk av mästerarkitekten Frank Gehry. Insidan är däremot allt annat än kyligt skulptural, här pulserar musiken för fullt. Med sitt nya rockmuseum har Seattle äntligen fått ett minnesmärke över Jimi Hendrix.
Hela artikelnPånyttfött bibliotek i Alexandria
Alexandrias nya bibliotek utgör en satsning av internationella mått. Genom att skapa en kunskapsinstitution av världskaliber hoppas Egypten bereda en väg ut ur fattigdomen, samtidigt som Alexandria får en chans att leva upp som internationell kulturmetropol. Bakom den spektakulära arkitekturen står det norska arkitektkontoret Snøhetta.
Hela artikeln


Nouveau Riche
Riche har fått sig en ansiktslyftning som placerar den anrika krogen i samma liga som Birger Jarlsgatan alla nytillkomna modebutiker och påkostade etablissemang. Meny och inredning har fräschats upp i hopp om att locka både nya och gamla stammisar.
Hela artikeln
'

’Tribute in Light’
I strömmen av rapportering kring årsminnet av den elfte september är det fortfarande oklart hur vi ska minnas. Alla talar om ett monument, men ingen vet hur det ska se ut. ’Tribute in Light’, som återskapade World Trade Center som ett spökmonument i våras, har varit den starkaste minnesbilden hitintills.
Hela artikeln


Prada SoHo presenterar framtidens shopping
Var det någon som trodde att katastrofen den elfte september skulle väcka New York-borna ur deras köphysteri? Få dem inse att det finns viktigare frågor än var man köper senaste Gucci-glasögonen, Gaultier-kostymen, Marc Jacobs-skorna? Att man för en gångs skull kunde diskutera amerikansk utrikespolitik? Den eftertanke som infann sig bland tusentals tända ljus på Union Square slocknade snart. Inte ens ett halvår hade gått innan shoppingkassarna pryddes med slogans som: ’It’s fun to shop again!’ Och Prada SoHo presenterar framtidens shopping.
Hela artikeln2006 Calimero