Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Urbanism

Kultur och resor

Artikelarkiv


Arkitektur
porträtt

Belzberg Architects
De som känner till Los Angeles egensinniga arkitekter räknar färstås en världskändis som Frank Gehry. Och en sextiotalsrebell som Thom Mayne. Kanske också gnostikern Eric Owen Moss. Men vilka är de nya heta läftena i västkustarkitekturen? Mät Hagy Belzberg som ritar danspalats och lyxvillor åt kändisar, men också ekologiskt ansvarsfulla käpcentra och hotell.
Hela artikeln


Neil Denari
Gämmer sig framtidens boende i det intelligenta huset fullmatat med IT-teknik? Eller handlar det något helt annat? Eric Alan och Rhonda Voo tog arkitekten Neil Denari till hjälp fär att skapa 'The Happy New House'.
Hela artikeln


Wolf Prix
Med moln som inspirationskälla skapar den ästerrikiske arkitekten Wolf Prix och hans arkitektkontor Coop Himmelb(l)au en ny estetik på tvärs med arkitekturens alla dogmer.
Hela artikeln


Los Angeles
Los Angeles är sist ut bland Moderna Muséets utställningar med fokus på sextiotalets 'hotspots'. Leo Gullbring har samtalat med tre arkitekter om hur sextiotalets gränsøverskridande och rebelliska attityd påverkar dagens nya Los Angeles.
Hela artikeln


Snøhetta
Snøhettas nya opera blir inte endast en ny turistmagnet mitt i Oslo, utan också en utmaning för hela den nordiska arkitekturen.
Hela artikeln


Eric Owen Moss
Los Angeles' arkitekter består av ett gäng individualister. Eric Owen Moss är en av de mest prominenta, i samma klass som Frank O. Gehry och Thom Mayne. Hans senaste dröm är att lära av tillväxtländerna i öst och göra arkitektur av gamla järnvägsspår, motorvägar och kraftledningsgator.
Hela artikeln


Gert Wingårdh
Gert Wingårdh rivstartade karriären för trettio år sedan, helt på tvärs med sjuttiotalets svenska arkitektvärld. Först kom Villa Hansson, därefter flera butiksinredningarna och sedan genombrottet med Öijareds golfklubb, som också inbringade det första av hitintills fyra Kasper Salin-pris. Idag är det höghus som gäller, eller varför inte skyskrapor?
Hela artikeln


Marcos Novak
Vilka former inspirerar framtidens arkitektur och design? Nanotech, osannolika bläckfiskar, virtuella världar? Marcos Novak är något av profet som gör nedslag i olika vetenskaper, utforskar skönheten som begrepp och som ifrågasätter allt vad arkitekturen är idag.
Hela artikeln


Vito Acconci
Paraply som också är mode, bärbara hus för storstadsnomader, arkitektur i ständig förändring. En del arkitekter försöker vara konstnärer, Vito Acconci gör tvärtom, från att ha varit författare, konstnär utmanar han arkitektyrket med gränsöverskridande idéer.
Hela artikeln


Jean Nouvel
Flera av de stora stjärnarkitekterna profilerar sig med lampor och möbler på möbelmässan i Milano. Franske Jean Nouvel har fått chansen att göra något betydligt större, och presenterar en hel heminredning med kök och allt.
Hela artikeln


Ken Yeang
Det talas inte särskilt ofta om ekologiskt byggande. En och annan gång nämns vikten av sunda material, separerade avloppssystem, samt en och annan solpanel. Ken Yeangs snart tjugofemåriga arkitektkarriär handlar däremot om så gott som uteslutande om grönt byggande, men inte om jordnära småhusbebyggelse utan om ekologiska skyskrapor.
Hela artikeln


Peter Cook
I rollen som gästprofessor vid Arkitektskolan i Lund försöker den gamle Archigram-rebellen Peter Cook väcka liv i svensk arkitektur. Helst av allt skulle han nog vilja liva upp staden med något verk liknande det Kunsthaus han skapat i Graz.
Hela artikeln


Zaha Hadid
En av arkitekturens världsstjärnor har landat i danska Ordrupgaard med en egensinnigt spektakulär museumsutbyggnad. Men helst av allt vill Zaha Hadid ta tag i det offentliga rummet med sina aldrig förverkligade stadsplaneprojekt.
Hela artikeln


Santiago Calatrava, ingenjör, arkitekt och konstnär
Santiago Calatrava är en av den internationella arkitektelitens frontfigurer. Men han nöjer sig inte med arkitektens traditionella roll. Hans sökande efter ett tydligt uttryck kräver mer än teknisk funktion, utan att för den skulle endast handla om form.
Hela artikelnCoop Himmelb(l)au
Det var för tidigt på sextiotalet. Iallafall för arkitekturen. Drömmen om framtiden blev endast en dröm som fick stanna på ritbordet, eller möjligtvis fick den extraknäcka som scendekor hos James Bond och Barbarella. Coop Himmelb(l)au gjorde visserligen succé bland studenterna med sina antiauktoritära utspel, men kollegorna såg deras drömmar om att bygga moln som utflippad konstnärlighet.
Hela artikeln


Tre franska arkitekter
Finns det en kvinnlig arkitektur i denna feminismens tid? Är det så att kvinnor har ett annat förhållningssätt? Arkitekten åkte till kvinnlighetens hemland Frankrike och samtalade med Odile Decq, Nasrine Seraji och Florence Lipsky, alla med egen arkitektverksamhet i Paris.
Hela artikeln


Abelardo Gonzalez
Abelardo Gonzalez är en udda fågel på den svenska arkitekturscenen. Projektlistan sträcker sig från scenografier till diskoteksinredningar. Från villor till ett gigantiskt Tomteland i Haparanda. Nu senaste har han gett Malmö restaurang Grappa och snart också ett nytt Internetcafé. Abelardo Gonzalez rör sig lika vant i Arkitekturskolans korridorer som i Malmös uteliv. Han har valt mångfaldens språk i en annars förutsägbar och enkelspårig svensk arkitektur.
Hela artikeln


Anders Wilhelmson löser Stockholms bostadskris
Det talas om att bygga skyskrapor i Stockholm. Om att göra staden mer internationell. Ett svenskt Manhattan. Och många svenska arkitekter drömmer om att bygga högt. När nu Anders Wilhelmson sällar sig till ivrarna handlar det däremot inte om några halvmesyrer, utan om att skapa ett helt nytt Stockholm.
Hela artikelnGunilla Svensson - öppenhet, lättillgänglighet, tydlighet
Allt sedan Gunilla Svensson öppnade eget för fjorton år sedan har hon konsekvent hållit fast vid sin tro på en arkitektur som vågar vara mer än funktion, ekonomi och form. Hennes undervisning på arkitektskolan vid LTH har gjort henne till något av en förebild för unga arkitektstudenter som söker en arkitektur bortom det alltför fotogeniska. Med snart färdigbyggda Designcentrum vid LTH i Lund lyckas hon åter sätta arkitektonisk och mänsklig kvalitet i centrum.
Hela artikeln


Jean Nouvel
Jean Nouvel rankas som en av vår tids främsta arkitekter. Men hans strävan efter att skapa rum bortom det materiella, som förför, som berör själva meningen med livet, finner större inspiration i film, musik och filosofi än i arkitekturhistorien.
Hela artikeln


Johan Celsing - från slott till förort
Johan Celsing framstår som en av samtida svensk arkitekturs mest intressanta frontfigurer. Från rollen som skicklig förvaltare av det modernistiska arvet visar han med Bonnierhusets nya konsthall att han också är en förnyare.
Hela artikeln


Monika Gora - inte bara grönt
Landskapsarkitekturen står inte högt i kurs. Alltför ofta handlar det om slentrianmässig markplanering till lägsta budget. Men långt alla accepterar en underordnad roll. I den nya generationen landskapsarkitekter har Monika Gora valt att gå sin egen väg utforskande gränsområdet mellan natur och kultur.
Hela artikeln


En lustens och fägringens arkitektur
Det från statsmakterna proklamerade arkitekturåret sammanfaller med ett allt större intresse för arkitektur. I tidning efter tidning frossar man i modernismens klassiker, det samlas på möbler ritade av de stora arkitekterna, man köper på sig tyger och porslin från femtiotal, sextiotal, sjuttiotal. Men är inte denna retronostalgi bara en form av arkitekturfetischism som inte vågar ta sig an vår tids utmaningar? Odile Decq hävdar bestämt att vi måste våga ta språnget in i framtiden, och det kräver en arkitektur som sätter vårt behov av det sinnligt sensuella i fokus.
Hela artikeln


En dröm om framtidens arkitektur
Framtidens arkitektur är inte stål, glas och betong. Istället låter sig cyberarkitekturen inspireras av biotech, nanotech och genteknik. Marcos Novak experimenterar med interaktiva rumsligheter och söker vidga vår sinnen genom att göra det virtuella förnimbart.
Hela artikeln


Steven Holl, med rumsupplevelsen i centrum
Många föredrar äldre tiders arkitektur och menar att det sista halvseklets byggnation helt enkelt inte håller måttet. Men hur är det möjligt att avfärda hela modernismen som ett misstag från början till slut? Den amerikanske arkitekten Steven Holl hävdar att vi inte kan vrida klockan tillbaka, svaren finns inte i det förflutna utan i vår egen tid.
Hela artikeln


Neil Spiller - spekulerar i framtidens arkitektur
I Storbrittanien är den debatt om klassicism versus modernism som inte ens har kommit igång i Sverige redan över. Prins Charles har annat att göra. Istället står nu striden mellan förespråkare för en traditionell arkitektur- och designsyn, och personer av Neil Spillers kaliber. Istället för att så här inför sekelskiftet hålla fast vid det gamla, hävdar han att vi måste förkovra oss i det nya. Flexkontor och virtuella verkligheter är bara en sida av IT-samhället. Hightec är förbi, nu gäller nano- och biotec. Framtidens cyberarkitektur kommer att vända upp och ned på alla begrepp.
Hela artikeln


Gert Wingårdh
Moderna Muséet är just invigt. Byggnaden ska debatteras, och den svenska arkitekturen likaså. Gert Wingårdh står där i Moneos hörsal inför ett femtiotal åhörare.
Hela artikeln


Anders Wilhelmsson
Det finns arkitekter och arkitekter. En del går till jobbet varje morgon som till vilket kneg som helst. De ritar hus. Ofta rätvinkliga. Ibland med platta tak. Kanske blir det bra. Kanske dåligt. Ofta är husen förutsägbara. Allt som oftast intetsägande. ’Det har med processen att göra’, försvarar sig arkitekterna. Och så skyller de på trångsynta byggledare, snåla byggherrar och giriga byggentreprenörer. Anders Wilhelmson ställer sig vid sidan av sina kollegor.
Hela artikeln


Kropp och image
Vår tid fokuserar som ingen annan på kropp och image. Och frågan om vart innehållet tar vägen har all relevans när man möter Santiago Calatrava, en av den internationella arkitektelitens frontfigurer. Kommer man verkligen kunna bo i hans bostadsskrapa Turning Torso, eller är den endast image, ett iögonfallande utropstecken i Malmö, ännu ett exempel på så kallad place-marketing?
Hela artikeln


Neil Denari- Arkitektur utan början och slut
Går det idag egentligen att dra någon gräns mellan hus- och inredningsarkitektur? Är det inte snarare så att den modernistiska arkitekturens sublimering av byggnader är historia, Frank Gehrys skulpturala excesser till trots? Los Angeles-baserade Neil Denari ser jaktplanet Stealth som en lika giltig inspiration som Schindler.
Hela artikeln


Henrik Haremst, White arkitekter
White Arkitekter är Sveriges största renodlade arkitektföretag. Henrik Haremst, som leder Malmökontoret, menar att storleken ger styrka till att klara av både stora och små projekt. Han tar den nyutkomna boken Just White! som exempel på den förnyelseprocess som genomsyrar företaget.
Hela artikeln


Abelardo Gonzales
Ibland förfaller Abelardo Gonzalez till pastellfärger och ett överdåd av former. Andra gånger är han närmast brutal i sin behandling av materialen. På reklambyrån I+II samsas bägge dessa tendenser till en imponerande helhet. Här har det öppna flexkontoret fått en gestaltning som transcenderar det funktionella.
Hela artikeln


Charles Correa
Innebär en alltmer globaliserad värld intetsägande universella byggnader, samma femstjärniga hotell-lobby vart man än åker? Inte alls menar den indiske arkitekten Charles Correa som hävdar att endast om arkitekturen är fast förankrad i det lokala kan den ge uttryck för människors drömmar och förhoppningar.
Hela artikeln


Sublim arkitektur för ett sublimt kaos
Att göra karriär som formgivare har paradoxalt nog varit det givna ödet för mången italiensk arkitekt. Och det trots att man i Italien bygger mest i Europa, både illegalt och legalt. Massimiliano Fuksas gillar däremot att gå mot strömmen. Efter en omväg över Frankrike och Österrike gör han nu succé i sitt hemland.
Hela artikeln


© 2008 Calimero