Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Kultur och resor

Urbanism

ArtikelarkivArkitektur
teori


En arkitektur bortom det byggda?
Var finns visionerna i den samtida arkitekturen? Finns de verkligen i det byggda, eller ligger de gömda i skisser, modeller och hårddiskar? Den elfte upplagan av arkitekturbiennalen i Venedig samlar arkitekturens världselit till en diskussion om Architecture Beyond Building.
Hela artikeln

Clarion Sign störst i sta'n
Stockholms nya storhotell Clarion Sign öppnar mitt under möbelmässan. Och huvudintrycket är att Wingårdhs har lyckats bättre än White borta vid Skanstullsbron, trots att de två buteljgröna glastornen från en tidigare skiss, som samtalade med Bobergs Carlsbergska huset, fick stryka på foten.
Hela artikeln


Asplunds stadsbibliotek
Debatten kring Asplunds stadsbibliotek har mer kommit att handla om arkitekturhistoria än om en ny mötesplats för stockholmarna. Överlever Asplund en tillbyggnad? Hade han skissat på de tre lamellhusen eller inte? På sin tid innebar Gunnar Asplunds genialiskt organiserade byggnad ett nytänkande när den amerikanskt inspirerade Folkbiblioteket introducerades i den svenska biblioteksvärlden. Biblioteket stod som en upplysningens ljuslykta nedanför Observatoriekullen. Varför ska inte vi åttio år senare kunna bidra med något som svarar mot vår tids utmaningar istället för ytterligare en insomnad arkitekturrelik?
Hela artikeln


SCI-Arc
Vi slår oss ned i en gammal nedsutten soffa, lite avsides men ändå mitt i SCI-Arcs stora, öppna lokaler. Skönt mjukt ombonat. Dubbla projiceringar på väggen: bilar som rusar igenom ett vägavsnitt under en motorvägsakvedukat, en bit stadslandskap med skyltar, avspärrningar och graffiti. Iscensatt som en interaktiv installation: rör dig genom sensorerna och de två bilderna förändras, men olika snabbt. Professor Ed Keller och assistenten Greg Thorpe har just berättat för oss gästkritiker att studenternas tema för denna studio är Post-Empire Scapes, hur flöden av media och migration låter fysiska och virtuella infrastrukturer växa ihop. Kulturella strömningar och stadens fysiska form bildar parallella överlagrande verkligheter i byggandet av den samtida globala staden.
Hela artikeln


Arkitekturdebatt i Fokus
Det är kanske lite underligt att Sveriges mest uppmärksammade exempel på internationell arkitektur är ett bostadshus. Men Turning Torso är representativt för vår tids fokus på det privata framför det offentliga. Medan det offentliga rummet privatiseras eller blir alltmer eftersatt, satsas det som aldrig förr på bostadssidan. Turning Torsos concierge fyller en dubbel roll: att avhysa alla nyfikna besökare, och att ge de boende service dygnet runt. Och om HSB en gång i tiden var först ut med sopnedkast och barnstugor, så är det vinkällare och jacuzzi som gäller idag. Med all service som följer med de rekorddyra lägenheterna infinner sig misstanken att Torson egentliga uppgift är att härbärgera de som inte orkar bo fullt ut, de som inte har tid, som är mitt i karriären och som helst av allt skulle vilja bo på hotell året runt.
Hela artikeln


Oslo Triennalen
Ett år försenat öppnar tredje upplagan av Oslo Triennalen i regi av Gary Bates från arkitektkontoret Space Group. Klingenberg-biografen strax intill Rådhuset är fylld med föredragshållare från när och fjärran, och Garys uppfordran till de nära nog 800 i publiken är nog så aktuell: vi måste våga ta risker, vi måste våga utmana det medelmåttiga inom arkitekturen och byggandet i Skandinavien och i synnerhet i Norge.
Hela artikeln


Designåret
Designåret börjar för min del i ett samtal med designgurun Philippe Starck. Och hans ord har följt mig hela året. Kanske inte så mycket hans dröm om att bygga nya utopier och återupprätta civilisationen efter Bushs härjningar (även om det hade varit en lysande utgångspunkt för det nya offentliga rum som Asplundtävlingen egentligen borde satt fokus på). Snarare är det hans övertygelse om att vi står inför ett nytt kapitel i mänsklighetens historia, att framtidens design och arkitektur handlar om att våga ta steget in i mutanternas värld. Och helt på samma linje avslutas året med att Alexander Lervik ställer ut en lampa i form av den egna hjärnan på Röhsska.
Hela artikeln


New Urbanism i Sverige
Hur kommer det sig egentligen att den amerikanska New Urbanism-rörelsen har fått ett fotfäste i Sverige? Det kan inte enbart förklaras av det envetna stödet från Ax:son Johnson-stiftelsen, kanske beror det också på vår positivistiska tilltro till planering som lösning på alla problem? Eller erbjuds här ett utrymme för den småskalig arkitektur som så gärna omhuldas av företrädesvis arkitekter i manchesterkavajer? Elisabeth Klingberg gör ett försök att finna en förklaring i sin nyligen utgivna reportagebok ’När nyurbanismen kom till stan’. Och det är en lättfattlig och övergripande exposé som granskar ’Congress for the New Urbanism’ som etablerades av sex arkitekter 1993, och som idag räknar fler än 2 500 medlemmar.
Hela artikeln


Bilder av småstaden, avhandling av Catharina Sternudd
Vem väljer en T-Ford framför en ny bil? Köparna kastar sig över bilindustrins alla nymodigheter, men husmäklare annonserar sekelskifte. Det mesta av den samtida svenska arkitekturen framhärdar således i pastischer med Sörgården, tjugotalsklassicism eller nyfunkis som förlaga. När Catharina Sternudd presenterar sin avhandling ”Bilder av småstaden. Om estetisk värdering av en stadstyp.” vid LTH så slår hon ett slag för den småstadsmässiga pastischen i Jakriborg och Järla Sjö. Redan på förhand har hon anammat de nyurbanistiska stadsbyggnadsidealen när hon ställer den retoriska frågan: 'Vad är det som gör den nya småstadsmässiga bebyggelsens estetiska uttryck å ena sidan så omtyckt och å andra sidan så kontroversiell?'
Hela artikeln


Biennalen 2006
Årets upplaga av arkitekturbiennalen i ett sensommarhett Venedig är ett nederlag för arkitekturen menar Wolf Prix, en av frontfigurerna i Coop Himmelb(l)au, det smått legendariska arkitektkontoret som också deltog i tävlingen om det nya stationshuset i Hyllie. Och mitt bland alla siffror om hur snabbt våra storstäder växer och slukar jordens resurser kan jag bara hålla med.
Hela artikeln


Forumpriset 2006
Tidskriften Forums nyinstiftade nordiska arkitekturpris ger bottenbetyg åt den svenska arkitekturen. Bland de fem finalisterna återfinns tre danska, men inte ett enda svenskinitierat projekt. Den helt igenom utländska juryn fastnade för det unga danska arkitektkontoret Plot och deras VM-hus.
Hela artikeln


Framtidens stad
Är den europeiska staden utrotningshotad, oförmögen att anpassa sig till vår tids komplexa behov annat än som gentrifierad turistattraktion? Utställningen M-City på Kunsthaus i Graz diskuterar inte bara framtidens stad, utan om den historiska staden överhuvudtaget har någon framtid.
Hela artikeln


LTH på Wanås
Uppe i Wanås bidrar Arkitektskolan i Lund för andra gången i ordningen till sommarutställningen. Ett fyrtiotal av de yngsta eleverna har skissat fram, armerat och gjutit betongobjekt i fullskala. Höga snedställda skivor med titthål och släta betongkuber anger en ny orientering vid skulpturparkens entré nu när den nya konsthallen har invigts och flera andra rum har upplåtits till inomhuskonst.
Hela artikeln


Christianias framtid
Sjunger Christiania på sista versen? Danmarks borgerliga regering har föresatt sig att 'normalisera' fristaden genom att införa lag och ordning. Men utgången är oviss. Danska arkitekter tror på en ny framtid för Christiania som ett unikt europeiskt exempel på stadsförnyelse, och inte minst som turistattraktion.
Hela artikelnArkitekturdebatt i DN
Något av förklaringen till att dagens svenska arkitektur är så slätstruket ointressant finns i den i fjol utkomna boken Acceptera Inte. De två f d arkitektprofessorerna Björn Klarqvist och Sven Thibergs ställer, likt många av sina kollegor, bruksarkitektur mot upplevelsearkitektur. Som om det någonsin var oförenligt hos en Boberg, en Asplund eller en Lewerentz.
Hela artikeln


Arkitekturbiennalen 2004
Trenden är klar och tydlig. Efter Frank Gehrys Guggenheimmuseum i Bilbao och Daniel Libeskinds Judiska museum i Berlin är allt möjligt. Den fria formen har erövrat den internationella arkitekturscenen. Arkitekturen är inte längre statisk, utan lika utmanande och provocerande som konsten. Med rubriken metamorfos vill den nionde upplagan av arkitekturbiennalen i Venedig förpassa de gamla dogmerna till historien.
Hela artikeln


Seniorboende istället för ålderdomshem
Det senaste decenniet har det byggs allt fler bostäder för äldre. Och när fyrtiotalisterna går i pension lär efterfrågan bli ännu större. Men är inte vår tids seniorboende en Sörgårdsvariant av funkisens kollektivhus?
Hela artikeln


Reclaim the streets gudfader; Lebbeus Woods
Lebbeus Woods’ ’radikala rekonstruktion’ av staden ligger milsvida från Klas Thams stadsutopi. Istället för att ta marknadens förväntningar till intäkt för en harmonisk och inställsamt anpasslig miljö, hävdar Woods med gamle Karl Marx att det inte räcker med att tolka historien, vi måste förändra den. Stadens kris är inte ett problem, utan ett livstecken, det är istället dess förnekande som skapar problem.
Hela artikeln


Stadsplaneringens regissörer
Så där stod vi på piazza Maggiore i Bologna. Och trots att det är ’ferragosto’, alla är på ferie, ställer stadsbyggnadsborgarrådet upp som tillförordnad borgmästare. Mina medresenärer, politiker i Malmö stadsbyggnadsnämnd och tjänstemän, arkitekter från stadsbyggnadskontoret tittar storögt in i Palazzo d’Accursio rikt dekorerade salar.
Hela artikeln


Sprawl
Vad är motsatsen till hembygdens lov? Är det inte sprawl, denna decentraliserat entropiska väv av allt det som skulle kunna vara stad, men som saknar fokus, som mer än allt består av ett ingenmansland av transportsträckor mellan olika noder utan inbördes hierarki? Är detta verkligen vårt bittra öde? Lika oundvikligt som entropin beskriven av gamle Newtons lag om termodynamiken?
Hela artikeln


Art + Architecture + Monument +Propaganda
I sin bok ’Svärdet i stenen’ försökte den brittiske författaren T H White åskådliggöra hur grym människan är till skillnad från djuren. Som ett monument över vår ondska skisserade han en blodsprutande fontän. Och för varje århundrade skjuter strålen högre och högre upp. Nittonhundratalet är ofattbart blodigt med alla sina krig, skyttegravar, terrorbombningar, atombomber. Fontänen väller över sina bräddar. Och jag kan inte låta bli att tänka på den under konferensen Art+Architecture+Monument+Propaganda som avhölls på ABF-huset i Stockholm helgen innan Manhattan fick ge sin tribut till denna våldets historia. Och visst är frågan arrangörerna, en grupp f d elever och lärare från Konsthögskolans arkitekturlinje, ställde nog så relevant: hur minns vi, vad minns vi, vill vi överhuvudtaget minnas och förstå?
Hela artikeln

2008 Calimero