Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Kultur och resor

Urbanism

Artikelarkiv


Design
porträtt

James Irvine debuterar med skrivbordslampa
James Irvines skrivbordslampa för nystartade belysningsföretaget Wästberg är enkelheten själv: en fokuserad ljuskälla som sätter människa och miljö i centrum. Smarta dolda lösningar, som gjord för offentliga miljöer. Och James Irvine har lång erfarenhet av Sverige, alltsedan han gjorde designting för CBI och Swedese och utställningar hos Asplunds. När förre kulturministern Leif Pagrotsky tittar förbi Wästbergs monter så hälsar de bägge glatt, de var ute sent igår kväll.
Hela artikeln

Ilse Crawfords emotionella design
Från inredningsarkitektur till produktdesign, men hela tiden med sinnlig upplevelse i fokus. Ilse Crawfords lampa för Wästbergs kombinerar skilda material till en vardaglig produkt som alla kan relatera till. Själv så uppskattar hon samarbetet med Magnus Wästbergs entusiasm och hans faders kunnande.
Hela artikeln

Ettore Sottsass
Popkonst och indisk religiositet. Metafysik och sex. Designgurun och levnadskonstnären Ettore Sottsass gick bort vid årsskiftet. Innan dess samtalade Leo Gullbring och Fabio Novembre med honom om livet och döden.
Hela artikeln

Marre Moerel
Marre Moerel är känd i Sverige för sitt arbete för Offecct. Men hennes konsthantverkskänsla har mycket mer att bjuda på, särskilt när hon arbetar utan någon uppdragsgivare. Hennes senaste skapelse är A History of Time och en hamburgerrestaurang.
Hela artikeln

Louise Hindsgavl
Inte måste konsthantverk vara så traditionellt förutsägbart med funktionella vaser, skålar och annat praktiskt. Louise Hindsgavl ger nytt liv åt något så udda apart som figuriner: alla dessa gulliga porslinsdockor och aningslösa djur som annars mest ägnar sig åt att samla damm på hyllor och i fönster.
Hela artikeln

Philippe Starck
'Designen är död, nu gäller det att återupprätta civilisationen'. Har Philippe Starck drabbats av en livskris och tröttnat på framgångarna? Eller är det helt i linje med hans designfilosofi som gått från designikoner till icke-produkter?
Hela artikeln

Patrizia Moroso
Vad vore formgivare som Patricia Urquiola och Ron Arad utan Patrizia Moroso? Vem annan än hon hade vågat lansera Tord Boontje och alla hans färgstarka blomsterkreationer, hela upproret mot minimalismens känslokyla?
Hela artikeln

Murray Moss
När Murray Moss flyttade in med sin designbutik i SoHo var han omgiven av trendiga konstgallerier. Fjorton år senare är situationen den omvända, Moss har förvandlats till ett konstgalleri fullt av design som vill vara konst.
Hela artikeln

Designporträttet: Jean-Marie Massaud
Jag har råkat på flera av Jean-Marie Massauds designmöbler genom åren, papperstunna fåtöljer, tvättsvampslika sittobjekt, men framförallt strömlinjeformade horisontella soffor. När han dyker upp i Stockholm är det däremot som arkitekt och ännu mer som företagsdoktor han vill göra intryck. Och nog lyckas han överraska när han skissar fram en vulkanlik fotbollsarena, ett futuristiskt luftskepp och dessutom några ekologiska skyskrapor när han ändå håller på.
Hela artikeln

Designporträttet: Ignacio Germace
Motorolas designguru Ignacio Germade tror på dialog istället för monolog, en design som bryr sig om kundens behov. Ignacio ledde arbetet med att skapa RAZR, mobiltelefonen som tre år efter sin första chockrosa uppenbarelse fortfarande är en storsäljare.
Hela artikeln

GoPingPong
Dansk design är inte längre bara Jacobsen, Wegner, Kjærholm. GoPingPong lovar stort när de med sina omöjligt möjliga möbler tar skamgrepp på en prylfixerad möbelformgivartradition.
Hela artikeln

Designporträttet: Constantin & Laureen Boym
Konceptdesigners tror att man ska förvandla design till konst. Constantin Boym gör tvärtom, skär sönder oljemålningar och gör möbler av dem. 'The Ultimate Art Furniture' är både en kritik av den samtida konsten, och ännu ett subversivt utspel bland designduon Boyms alla ready-mades.
Hela artikeln

Cecilie Manz
Cecilie Manz är en av de främsta i en ung generation danska formgivare. Hennes lampor för Lightyears och nu senast en samling glasföremål för Holmegaard kombinerar en lekfullt konceptuell attityd med en alldeles speciell materialkänsla. I år kan hon dessutom lägga Finn Juhl-priset till raden av olika designutmärkelser.
Hela artikeln

Hem med mersmak
Finns det överhuvudtaget några gränser för fantasin om man har chansen att skapa sig ett alldeles eget boende? Inte för den italiensk-svenske arkitekten Duilio Forte som förverkligar sig själv i ett hem inspirerat av både Piranesi och Pippi Långstrump.
Hela artikeln

Lara Bohinc
Lara Bohinc har gjort succé på den brittiska modescenen. Hennes eleganta tidlösa smyckekonst går hem bland både kända och okända. Född i Slovenien, bosatt i London har hon status av en etnisk nomad.
Hela artikeln

Paolo Lomazzi
Paolo Lomazzi tillhör det gamla gardet av italienska formgivare med en italiensk designikon som ’Blow’ på meritlistan, den första massproducerade uppblåsbara möbeln och ett av popkonstens mest populära designföremål. Idag är han konstnärlig ledare för ZeroDisegno som specialiserar sig på modulära inredningar, helt i linje med det radikala sextiotalet.
Hela artikeln

Fabio Novembres nya hem
Italienske stjärndesignern Fabio Novembres nya hem i Milano står i en klass för sig. Full av symbolik raljerar inredningen över katolicism och borgerlighet, omfamnar sextiotal, sexualitet och sensualism.
Hela artikeln

Stefano Giovannonis nya hem
Hur bor en av världens mest framgångsrika formgivare? Följ med Nordisk Interiör på ett unikt hembesök i den gamla turbinfabrik som av Stefano Giovannoni förvandlats till en exklusiv bostad och arbetsateljé. Hör också Stefano lägga ut texten om framtidens design...
Hela artikeln

Designporträttet: Naoto Fukasawa
Årets hedersgäst på Stockholm Furniture Fair ger inte mycket för trender och all designhype. Naoto Fukasawa hittar sin inspiration i vardagen, och skapar en subtil och intuitiv design som sätter människan i centrum. Bland sina uppdragsgivare räknar han Apple, NEC, Magis, B&B och sedan fler år är han konstnärlig ledare för Muji.
Hela artikeln

Designporträttet: Maarten Baas
Endast 24 år gammal etablerade sig den holländske Maarten Baas som en av de mest egensinniga formgivarna på den internationella designscenen. Istället för att följa de olika trender som med Internet och media ynglar av sig i snarlika kopior överallt, har han valt en alldeles egen väg. När han inte attackerar möbler och pianon med en blåslampa, gör han plockepinn av IKEA-möbler.
Hela artikeln

Designporträttet: Fabio Novembre
Italienske stjärndesignern och arkitekten Fabio Novembre toppar årets designevent FutureDesignDays. Kometkarriären i den italienska designvärlden går på tvärs med alla trender. Framgångsreceptet ligger i att finna och följa sin egen poesi.
Hela artikeln

Designporträttet: Materialise
Belgiska Materialise skapar designföremål med hjälp av datorer och stereolitografi. Designföretagets konstnärliga ledare Naomi Kaempfer har helt övergivet det traditionella designarbetet och söker inspiration i naturen.
Hela artikeln

Designporträttet: Lisa Tavazzani
Arm i arm med designstjärnor som Philippe Starck, Rodolfo Dordoni och Fabio Novembre, och dessutom med flera egna patent, utgör den italienska materialkonsulten Lisa Tavazzani länken mellan formgivare och nya material.
Hela artikeln

Designporträttet: Dirk Wynants
Dirk Wynants förekom utemöbeltrenden med nästan tio år. Men mest av allt vill han föra människor samman. Och han vill ha full kontroll. Istället för att skissa på rena linjer, håller han i allt från design till produktion, hållfasthetsberäkningar till reklamfoldrar.
Hela artikeln

Argast i designvärlden
Thomas Bernstrand har åsikter om det mesta i designvärlden. Och han håller knappast tyst med vad han tycker. Ofta blir han förbannad. Fast nu lägger han designen och känslorna åt sidan för att studera konst ett år på Mejan.
Hela artikeln


Kasper Salto: En stol är inte ett hastverk!
Möbelsnickare och formgivare på en och samma gång. Kasper Salto söker sin egen väg, samtidigt som han arbetar vidare i de gamla mästarnas anda. Ännu har han inte så många stolar i bagaget, men de flesta är mångfaldigt prisade och lär samtliga bli klassiker.
Hela artikeln

Glas med eget liv
Emmanuel Bableds senaste serie konstglas för Venini inspireras av art-brut, utopisk arkitektur och anatomilektioner. Units är en parafras på vår tids internationella arkitektur och dess flödande organiska former. Megalits vill istället reflektera vår tid, vill provocera, vill oroa. Alltför stora för att kunna bäras omkring fulla med vatten, verkar deras uppgift snarare vara att utmana glasets gränser. Genetic i sin tur har visserligen hål, men de ser inte ut att vara tänkta för blomstjälkar, utan påminner snarare om stympade människo- och djurkroppar.
Hela artikeln

Norway Says
Norsk design har fått en pånyttfödelse med Norway Says. Tack vare den Oslobaserade designgruppen har Norge hamnat på den internationella designscenen. Och nu när möblerna börjat sälja på allvar är det dags att designa streetwear i form av mp3-spelare.
Hela artikeln


Lars Ernst Hole, skräddarsydda designmöbler
Rejält och robust, rakt och stramt, och samtidigt tidlöst med sina enkla former. Lars Ernst Holes favoritmaterial är stavlimmat massivt trä. Men han är inte ortodox. Den fashionabla frisersalongen Dugg är helt igenom inredd med Corian.
Hela artikeln

Alfredo Häberli
Alfredo Häberli är en av fixstjärnorna på designvärldens himmel. Han skapar en personlig design med enkla grepp, utan att därför falla i det minimalistiska facket. Hans allra senaste bidrag är ’Lifestyles’, en serie matbordsobjekt för barn, tillverkad av finska Iittala. Och på ritbordet ligger fauteuil d’amour.
Hela artikeln


Stefano Giovannoni
Mjuka, lekfulla prylar som man kan bli kompis med. Färgstarkt och formsäkert. Stefano Giovannonis objekt vill säga oss någonting, vill att vi bryr oss om dem.
Hela artikeln

Anne Marie Hoel
Svensk inredningsarkitektur och formgivning har ännu inte förlorat sin internationella popularitet. Men de gamla sparsmakat minimalistiska dogmerna lär inte hålla länge till, ett nytänkande ska till om man ska kunna mäta sig med internationell konkurrens. Och varför insistera på något genuint svenskt när vår livsstil blir alltmer kosmopolitisk? Anne Marie Hoel väljer det annorlunda framför det konventionella. Bland projekten återfinns tillfälliga bostäder för hemlösa, scenografier av tyg, vågade färgkombinationer, naivistisk kineslik grafik.
Hela artikeln

Andrea Branzi, Italiensk design i frontlinjen
Italien har dominerat den internationella designscenen alltsedan sextiotalet. Hemligheten bakom framgångarna ligger enligt den italienske designveteranen Andrea Branzi i designens roll som ett självständigt politiskt och konstnärligt uttryck i en alltmer kommersialiserad värld.
Hela artikeln

Christian Biecher
Christian Biecher rankas som en av Paris’ hetaste unga formgivare och arkitekter. Arbetsuppgifterna sträcker sig från läppstift till daghem. Men det är långt ifrån en dans på rosor, istället gäller det att hålla huvudet kallt och inte stirra sig blind på de trender som lanseras på mässor och i designtidskrifter.
Hela artikeln

Patrick Blanc
Andrée Putmans första hotell i Paris ligger strax intill Champs-Elysées. Men till Pershing Hall på rue Pierre-Charron ska man inte gå för att bo dyrt i något av de 26 exklusiva rummen med B&O teve/DVD, on-line Internet och Andrées underfundiga inredningsdetaljer. Huvudnumret är istället en aperitif i Patrick Blancs vertikala trädgård som reser sig trettio meter hög och om kvällen skimrar av stjärneljus.
Hela artikeln

Fredrik Mattson, vaddå svensk design?
Svensk så att det förslår. Och ändå inte. Fredrik Mattson ifrågasätter de gamla svenska designdogmerna. Istället för det ärligt raka erbjuder han det multifunktionellt mångtydiga.
Hela artikeln

Jerome Olivet, design för framtiden
Jerome Olivet går sin egen väg bland de unga franska formgivarna. Samtidigt som denne nyfuturist utför uppdrag för Louis Vuitton, Oreal, Alessi och Thomson försöker han ge relativitetsteorin fysisk form med en alldeles egen serie objekt för WGY.
Hela artikeln

Jonas Lindvall - back to basic!
Där sitter han. Med fötterna uppslängda på bordet som vanligt. Lagom nonchalant för att vara riktigt sympatisk. Jonas Lindvall är en underlig fågel. En av de här figurerna som ger mening åt ordet periferi. Och ibland kan man ju undra om det verkligen är i de stora städerna som det händer, om det inte är just periferin som sätter trenderna. Nu är inte Malmö lika perifert avlägset som tidigare. Trots att Malmö har ett kulturborgarråd som tycker att hon arbetar bättre ju mindre hon vet om kultur, så har ändå Öresundstaden lyckats tillkämpa sig status av en stad på gång. Och Jonas Lindvall är inte ensam. I Västra hamnen är Calatravas Turning Torso på väg upp. Abelardo Gonzalez inreder ännu en restaurang G. Och kanske blir det en Gehry ute vid brofästet…
Hela artikeln

Karim Rashid - Fake or Real?
Han dyker upp överallt. Spottar ur sig mängder av produkter. Och han är inte blyg. Säger att han ska förändra världen. USA:s svar på Philippe Starck heter Karim Rashid.
Hela artikeln

Katrin Petursdottir
Isländska grafikern Katrin Petursdottirs arbete är allt annat än ytligt. Med datorn som arbetsredskap skapar och utforskar hon egna fantasivärldar med ett helt eget språk.
Hela artikeln

Louise Hederström - Kommunikativ design
Louise har just flyttat in i egen lokal på hemmaplan. Startat upp i Skåne efter två år i Stockholm. Lugn bakgata mitt i Malmö. Vita väggar. I hörnet ligger vinthunden Lemmy. Utställda står designobjekt från de första åren som formgivare. En tunn, skir lampa. En gungvänlig sittpuff. Alla med egendomliga namn. Tupelo. Dr Nick. Getlow.
Hela artikeln

Wonder Wanders
En sänglampa för italienska Flos som man kan blåsa ut som ett ljus. Flämtande skyltdockor i Mandarina Ducks nya London-butik. Marcel Wanders är en av de mest uppseendeväckande holländska designstjärnorna av idag. Och kanske snart också en av formgivarna i IKEA:s nästa PS-kollektion. Han nöjer sig inte med att formge designobjekt som pendlar mellan konstnärliga ready-mades och underfundigt dekorerade prylar. Ska man förändra världen måste man våga stort, och designa hela företag. Hans senaste heter Moooi! och har blivit en hit i designvärlden.
Hela artikeln

Monika Mulder
Är inte den här vattenkannan smått genial i all sin enkelhet? Ett enda formpressat stycke plast. Fyll upp med vatten. En form som är öppen rymd och dynamisk linje. Från handtag till pip. Lika mycket praktiskt nyttoföremål som formskönt inredningsobjekt. Och inte endast sinnligt animerad, utan också förpackningsmässigt intelligent. Stapelbarheten sparar avsevärt utrymme både vid transport och i IKEA-varuhusens trånga lager. Granskar man ’Vållö’ närmare ser man att botten överger den ovala formen och förvandlas till något lite mer fyrkantigt stadigt stabilt.
Hela artikeln

Patricia Urquiola
Patricia Urquiola är raka motsatsen till mången fåordig nordisk formgivare. Där de låter sina objekt föra deras talan, avbryter sig Patricia sig själv gång efter gång i ett aldrig sinande ordflöde. Men säger hon verkligen något utöver stjärndesignerns förväntade fraser?
Hela artikeln

Piero Lissoni - made in Italy
Piero Lissoni är besatt av den rena linjens form. Hans exakta och organiska formspråk ligger närmare Claesson-Koivisto-Rune än de italienska kollegornas.
Hela artikeln

En stol är en stol är en stol?
En stol som kan säljas per meter. Som kan dras ut, skjutas ihop. En stol som formar sig efter kroppen. Som både stöder upp och ger efter. Anna von Schewen ifrågasätter formgivningens objektfixering. Hennes ’Latta’ lever ett eget liv. Den ifrågasätter sig själv som perfekt fixt och färdigt designobjekt. Den är inte färdig form. Den sätter brukaren i centrum, frågar hur den ska användas, hur den ska se ut. Den vill bli en förlängning av människan. Men kan man verkligen ha en korsett som förlaga till en stol?
Hela artikeln

Caroline Schlyter - Linjen bildar tomrum, bildar form
Hon säljer sina verk direkt till samlare, eller via Bukowski. Hon har ställt ut i Japan, London, Paris, och kopierats av Ron Arad. Caroline Schlyters egensinniga former utmanar den svenska möbeltraditionen.
Hela artikeln

Organiska, skulpturala former i enkla material
Marre Moerels formgivning utspelar sig bortom designvärldens gängse genrer. Istället för datorn är handen hennes främsta arbetsredskap. Resultatet är former i skärningspunkten mellan design och skulptur.
Hela artikeln

Formgivare och arkitekt utan gränser
Eero Koivisto är en av vår mest uppmärksammade samtida svenska formgivare. På årets möbelmässa presenterade han ett flertal nya möbler, ’Doppio’ för Offecct, ’Toop’ och vasen ’Vibe’ för David Design. Dessutom är han och kollegorna på Claesson- Koivisto - Rune aktuella med inredningen av ambassadörsresidenset i Berlin. Leo Gullbring mötte honom för ett samtal om hans karriär.
Hela artikeln

Stefano Marzano, Philips designchef, Ständigt uppkopplad i framtidens hem?
Philips designchef Stefano Marzano frågar sig vart vi är på väg. Hur ser framtidens konsumentprodukter ut? Hur skapar vi god livskvalitet? Går det att förena kultur och kommers?
Hela artikeln

Peter Opsvik - en anarkist inom möbelformgivningen
Vi sitter när vi äter. Vi sitter när vi läser. Vi sitter när vi umgås. Vi sitter när vi arbetar. Vi sitter mer än tre fjärdedelar av vår vakna tid. Men våra kroppar är ju inte gjorda för att sitta.
Hela artikeln

Gaetano Pesce
Utan att tveka påstår Gaetano Pesce att det är kvinnan, och inte mannen, som kommer inspirera framtidens arkitektur. Det hårda ersätts av det mjuka, det kantiga av det fritt formade. Favoritmaterialen är gummi och plast, medan oflexibla material som glas, stål och betong förpassas till historieböckerna.
Hela artikeln


2008 Calimero