Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Kultur och resor

Urbanism

Artikelarkiv


Designobjekt

Singelboende med Droog & KesselsKramer
Är det inte underligt att nästan allt nybyggt är tänkt för kärnfamiljen? Ett lyckligt par med ett lagom antal barn i en av dessa förutbestämda lägenheter med rymligt kök, några sovrum och gemensamt vardagsrum.
Hela artikeln


Brio satsar på framtiden
Nytt huvudkontor, ny logga, ny produktprofilering. Brio satsar på en tydlig identitet med inriktning på framtiden. Med hjälp av arkitektkontoret Urban Design i Stockholm är det ljus och färg som gäller lika mycket i inredning som i produkter.
Hela artikeln


Nytt festställe signerat Abelardo Gonzalez
Om det är någon svensk arkitekt tillika formgivare som blivit förknippad med flärdfullt uteliv och societeten så är det Abelardo Gonzalez. Men att han långt ifrån är någon ytlighetens mästare, utan en av trendsättarna, bevisar han nu återigen. Caramello på Stortorget i Malmö är ytterligare ett exempel på hur han iscensätter sekvenser av rum, på gränsen till det teatrala.
Hela artikeln


Hotellpärla i Paris - Le Sezz
Christophe Pillet har gett hotellscenen i Paris ett nytillskott i Le Sezz. Det fyrstjärniga hotellet ligger tvärs över Seine från Eiffeltornet, och försöker vara så personligt som det bara går.
Hela artikelnGlasriket väntar
Resan går rakt in i Smålands mörka granskogar. Men sällskapet är desto mer världsvant. Fyra bussar drar fram längs med de smala vägarna djupt inne i Småland. Ljusstrålar söker sig ned genom den täta granskogen och lyser upp en och annan glänta. En tjärn glimmar till. Ett rådjur tittar ut. Busschauffören undrar vem som tappat bort maskara och läppglans. Björn Ranelid skrattar till medan Claire Wikholm letar i sin handväska. Färden in i Glasriket är stjärnbestyckad. Förutom några journalister och framförallt fotografer från bland annat Expressen och Se & Hör, är det idel vipgäster ihopsamlade av PR-gurun Micael Bindefeld. Ryktet om Glasrikets fägring ska spridas i huvudstaden.
Hela artikeln


Nybarock restaurangdesign i Rom
SupperClub, Mangiamoci, Reef, Gusto, Bloom är restaurangerna som är med och skapar det nya Rom. Levande ljus är inte längre opassande, och god inredningsarkitektur är ett måste. Men vad som på den italienska restaurangscenen ses som Skandinaviska inslag smakar mer av nybarock.
Hela artikeln


UNA Hotel Vittoria, Florens
Hotel Vittoria bjuder en inredningsarkitektur som vågar utmana de gängse designparadigmen, samtidigt som Florens alla renässansskatter får ett bidrag från vår egen tid. Fabio Novembre fortsätter att gå sin egen väg i jakt på en egen estetik.
Hela artikeln


Ericssons mobiltelefondesign
För något år sedan lanserade Ericsson världens minsta mobiltelefon. När jag råkade ett exemplar på en IT-mässa var den så liten och nätt att jag inte ens kunde trycka in knapparna. En kvinna med långa röda naglar lyckades däremot, och även hennes lille son. Nu var det inte så att Ericsson plötsligt börjat lansera extremt kundanpassade produkter. Ericsson fick istället göra om knappsatsen så att vanliga fingrar passade. Denna designblunder är inte enbart ett exempel på telecomföretagens underskattande av god industridesign. Trots att de kan styra börserna upp och ner, tycks de inte ha greppat vad vår tidsålder går ut på: det är inte storleken på apparaterna som är det intressanta, utan hur vi vi använder dem. Fortfarande är en mobiltelefon förvånansvärt lik en alldeles vanlig hemmatelefon, och trots ständigt nya lanseringar av nya produkter är det långt kvar till ett fullödigt kommunikationsredskap.
Hela artikeln


2006 Calimero