Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Kultur och resor

Urbanism

Artikelarkiv


Design
teori

Maison & Objet 2008
Skira balettdansöser i papp, iPod-högtalare, schackspel med brinnande pjäser, dukningar som för tankarna till Toscana, till Bordeaux, till Antillerna. Paris är den förfinade designens huvudstad, och på dekorationsmässan Maison & Objet blandas nyrokoko och Louis XV-stil ledigt med modernt och futuristisk science-fiction. Historia möter samtid. Dekoration från alla världsdelar. Men också vassa trendanalyser.
Hela artikeln


Möbelmässan i Milano 08
Årets upplaga av il Salone, möbelmässan i Milano, är inte riktigt lika imponerande som i fjol. Inte för att lågkonjunkturen ännu gjort sig påmind, men det har gått rundgång i formspråk och färgsättning när alla lånar av varandra.
Hela artikeln


Nya utmaningar
Det är inte lätt att vara designstudent. Eller så är det lättare än någonsin. Årets vårtutställningar visar att design kan vara så mycket mer än vad den någonsin varit. Om utmaningarna är begränsande eller om det ger helt nya möjligheter beror på vilket perspektiv man anlägger. Helt klart är att design inte längre handlar om klart definierade områden som textil, industridesign, möbler och inredning.
Hela artikeln


Amerikansk design
Det är något speciellt med amerikansk design, förutom att den sällsynt icke närvarande i Europa. Ibland är den nästan onödigt rejäl och tuff, överdimensionerade ting som är gjorda för att hålla.
Hela artikeln


Till Mars
Emigrera eller degenerera! Allt på jorden är redan upptäckt och kartlagt. Till och med indianstammarna i Amazonas visade sig vara redan kända. Resan går till Mars, till en ny och helt fri värld.
Hela artikeln


Stockholm Furniture Fair 2008
Vad är egentligen design? Ett filande på redan färdiga lösningar? En re-design av något redan existerande som bli ännu lättare att kränga på marknaden? Eller är det en skapandeprocess som går årtusenden tillbaks i tiden och som handlar om att fullända det tekniska med form och färg?
Hela artikeln


il Salone 2008
Det är bara att erkänna, det finns inte en chans att hinna med ens bråkdelen av vad som ställs ut på il Salone och FuoriSalone i Milano. Ute på sta'n i hällande regn och gassigt solsken rusar mer än en kvartsmiljon mässbesökare av och an mellan 500 utställningar tillfälligt inrymda i showrooms, knökfulla fabrikslokaler, caféer, konstgallerier. Ute bland Fuksas' mässhallar räknar man med nära nog 2 500 utställare, och om kvällen när alla ska tillbaks till staden bryter tunnelbana och taxitransporter samman fullständigt.
Hela artikeln


Vårutställningar med mersmak
Nordisk Interiör har besökt designskolornas vårutställningar. Från HDK i Göteborg till Konstfack och Beckmans i Stockholm, och med tre avstickare: en till arkitektstudenternas betongprojekt i Wanås slottspark, en till Danmarks Designskole och så dessutom några alster från Konsthögskolan i Helsingfors.
Hela artikeln


Il salone 2007
När Möbelmässan il Salone förvandlar Milano till världens största designscen finns givetvis Nordisk Interiör på plats. Och var inte årets upplaga den hitintills största manifestationen? Inte bara ute på mässområdet i Rho, utan framförallt på plats i en mängd små som stora lokaler mitt i Milano. Möt indiskt hantverk hos Moroso, ett nytänt Cappellini, Marcel Wanders efterlängtade comeback och mycket annat.
Hela artikeln


ICFF New York 2007
Jakten efter det nya på designskolornas vårutställning är inte längre något udda smalt tidsfördriv på kanten av vardagen. Design möter en överallt, i reklamen, i skyltfönstren, i minsta lilla detalj i både det privata och det offentliga rummet. Både bra genomtänkt och dåligt ytligt intetsägande.
Hela artikeln


Svenska designskolors vårutställningar 2006
Jakten efter det nya på designskolornas vårutställning är inte längre något udda smalt tidsfördriv på kanten av vardagen. Design möter en överallt, i reklamen, i skyltfönstren, i minsta lilla detalj i både det privata och det offentliga rummet. Både bra genomtänkt och dåligt ytligt intetsägande.
Hela artikeln


Nytänd möbelmässa i Milano
Med ett nytt arkitektoniskt laddat mässområde och fler utställningar inne i centrum på länge befäster den italienska möbelmässan sin plats som världens främsta designscen. Att den fyrtiofemtionde upplagan av il Salone sker samtidigt med det italienska valet ger däremot den annars så efemära designvärlden en efterlängtad verklighetskontakt.
Hela artikeln


Årets möbelmässa 2006
Naoto Fukasawa är något av en antites till årets möbelmässa. För honom är ytan endast en del av en estetisk helhet. Hos svenska formgivare och möbelföretagen bjuds däremot ett överflöd av högglansiga ytor och perfekta linjer. Kvalitetsnivån är däremot högre än någonsin och stämningen på topp.
Hela artikeln


Plagiat
Designhysteri och varumärkesfixering skapar en växande marknad för piratkopior och plagiat. Men vad är skillnaden mellan kopia, parafras, replik i en postmodern tid när modernismens unika original ifrågasatts i grunden?
Hela artikeln


Nya trender från Maison&Objet
Shopping som terapi? Shopping som identitet? Shopping som livsstil? Den förre påven såg konsumismen som nästa farsot att bekämpa efter kommunismens fall. Men nu när nya murar reser sig runtom i världen står konsumtionshysterin för en av de krafter som ska förverkliga en både tolerant och global värld.
Hela artikeln


Shift or Bullshift?
Sveriges största designevent är inne på andra året i Stockholm. Med temat 'Shift' inte lika stjärnfixerat som tidigare, men fortfarande inrymt i en alltför superkommersiell förpackning. Inte desto mindre förmår ett otal rebelliska tankar bryta igenom.
Hela artikelnMaterial - möjligheter och begränsningar
Materialen är utgångspunkten. De är formgivarens råvara. Men de har också givit namn åt hela civilisationer som stenåldern, bronsåldern, järnåldern. De samtida materialen har angett möjligheterna, men också begränsningarna. Vår tids nya material lovar en revolution som ifrågasätter designarbetet traditionella arbetssätt och värderingar. Leo Gullbring har diskuterat design och material med både specialister och formgivare.
Hela artikeln


Både retro och framtidsfuturism på möbelmässan i Milano
Milano är både modets och designens huvudstad. När möbelmässan slår upp portarna är det inte endast mässområdet som fylls av uppemot 200 000 besökare. Hela staden pulserar av showrooms, utställningar i fabrikslokaler och privatvåningar, och ljusinstallationer längs med gatorna.
Hela artikeln


Kristoffersson
Memphisgruppen utmanade designvärldens alla dogmer när den dök upp i början av åttiotalet. Och det mer utomlands än i Italien, där uppgörelsen med förlegade designideal redan hade påbörjats decennierna tidigare av bland andra Archizoom, Superstudio och Alchymia. Memphis blandade marmor med plastlaminat, intrikata mönster med expressiva icke-funktionella former och lyxmaterial med fattigmansditon. Bisarrt! Genialiskt! var omdömet på möbelmässan i Milano år 1981. Succén var given.
Hela artikeln


Fulsnygg designsalong på Liljevalchs
Helt i designårets tecken bjuder Liljevalchs design istället för konst. Men gränsen mellan de två sfärerna är inte särskilt tydlig när 'Formbart' håller vernissage. Emot en påstått dominerande svensk formgivarkanon av kantigt, sparsmakat, minimalistiskt förutsägbart, ställs det istället traditionella material som antar nya former, oftast våryrt vimsigt ironiska och långtifrån all tanke på traditionell funktionalitet. I de flesta fall är det konsthantverk snarare än något som platsar i industriell produktion. Vad annat kan man säga om exempelvis Marie Hellströms chica handväska i betong eller Marie-Louise Gustafsson (tyvärr icke motoriserade) mobila badkar?
Hela artikeln


2008 Calimero