Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Kultur och resor

Urbanism

Artikelarkiv
Kultur och resor

Upptäcktsfärd i Roms ruiner
Betalar satirikern Martialis inte hyran i tid tar hyresvärden, som bor flott på bottenvåningen, helt sonika bort trappan. Det är bara för Martialis att vända upp igen för de rangliga stegen, till någon av de otaliga hålor som våghalsigt staplats på varandra, tömma nattpottan ut genom fönstret, tömma fickorna på de sista sestertierna, först då får han så träda ut ur blånvekars unkna mörker, ut till ett bländande solljus, till en öronbedövande vardag där gatuförsäljarna skriker sig hesa för att överrösta varandra under blommande pergolor, där hammarslagen dånar i kittelverkstäderna, där enorma lastvagnarna med osäkert surrad last dånar fram över den ojämna stenläggningen.
Hela artikeln


Malin trollkarl
Harry Potter. Sagan om Ringen. Men helst av allt en riktig livs levande trollkonstnär. Malin Nilsson är inte endast korad till Nordens bästa trollkarl, utan det är också första gången en kvinna slagit ut alla sina manliga konkurrenter.
Hela artikelnVenezia
Dimman ligger tät över lagunen när vaporetton med ett fräsande ljud klyver den stilla vattenspegeln. På håll ljuder mistlurar. Och där dyker Venedig upp som en hägring omfluten av ett havs dunkla outgrundlighet. Hur kan man komma på en sådan tanke, att bygga en stad på vatten, en rent poetisk inspiration, som vore den hämtad ur Calvinos bok ’De osynliga städerna’. Istället för fast mark valde flyktingar undan Hannibal och andra barbarer några gudsförgätna öar bland dyngiga vassruggar, som skulle visa sig vara idealiska för en handelsstad.
Hela artikeln


Massimo Cacciari
Sverige har vi inte längre några borgmästare. Inte heller är vi begåvade med politiker som kan skryta med någon högre akademisk utbildning. I Venedig ståtar man däremot en borgmästare som utses direkt av väljarna. Massimo Cacciari är dessutom inte yrkespolitiker utan filosof.
Hela artikeln


Muranos lysande mästare
Trendriktig belysning är idag allt som oftast skrikande färgglada lampor med någon liten knyck på foten. Formerna är skarpt kantigt abstraherande, och materialen är plast eller i bästa fall industriproducerat glas. Skillnaden kunde inte vara mer markant mot de mjukt sinnliga ljuskällor som skapas på Murano.
Hela artikeln


Volterra
Polisen sitter på första parkett och spanar in skådespelarna när ’La Fortezza’ uppför Peter Weiss’ ’Mara-Sade’. Och visst är det dem! Bortser man bara från teatersminket så är det samma killar som videokamerorna filmat. Poliserna är nu inte så särdeles överraskade över att några av skådespelarna under turnéen passat på att råna några banker strax före kvällsföreställningarna, utan skrattar gott: alla skådespelare är ju dömda brottslingar. För teatergruppens ledning är det däremot pinsamt nog, trots att kritikerna lovordat deras uppsättningen.
Hela artikeln


LAPD
’And how are you today?’ ’Sushi?’ Maringrönt klinker i köket, bortom knivar, marmorskivor. Sam, Tom i vita kock-kläder rullar, skivar. En av grabbarna vid baren rättar till kostymen, läppjar på sin Martini, kollar aktiekursen på sin PalmPilot.
Hela artikeln


Big Room
Konst som är reklam, reklam som är konst? De unga grabbarna från Yales konstskola på Big Room i New York har valt att infiltrera konsumtionssamhället inifrån. Men kan verkligen konstnärer göra reklam, och det utan att korrumperas?
Hela artikeln


Virtual Celebrities
Visst, John Travolta gjorde comeback. Men nu är det dags för Marlene Dietrich också, efter åtta år i graven. Virtual Celebrity Productions i Los Angeles satsar stort på digitala kloner när de väcker döda skådisar till liv igen.
Hela artikelnSean Schur, ILM, Filmens digitala framtid
Framtidens garagefilmer är inte nödvändigtvis grovkornigt skakiga dogma-rullar, utan perfekt renderade digitala produktioner. Den digitala filmrevolutionen är i full gång. Och paradoxalt nog är det just filmer som Star Wars som kan vara början till slutet för megaproduktioner med osannolika fantasibudgetar.
Hela artikelnGina Lollobrigida
Skymningen ligger tung över piazza Navona. Men det är inte tomt som annars vid middagstid. De små, trånga tvärgatorna är fyllda av människor som står på tå, klänger på varandra, som ivrigt försöker se över polisernas vita, propra uniformer. Mitt på torget lyser strålkastarna upp en glättig scenografi helt i vitt: glaspyramider på en böljande estrad. Polisen stoppar vänligt men bestämt alla som inte har en invitation eller ett presspass till kvällens modeshow. Jag hänvisas till hotel Raphael.
Hela artikelnIngrid Thulin
För några år sedan var det inbrott hos Ingrid Thulin ute i Sacrofano. En natt stod där en bil parkerad invid huset. Ingrid vaknade och lyssnade, andades in rosmarindoften från ängen, hörde syrsorna i mörkret, och förstod att någon gick in i huset. Men hon ville inte gå upp, dessutom hade hon inget nattlinne på sig.
Hela artikelnMonica Vitti
Monica Vitti. Vem var nu det egentligen? Jo, hon med den spetsiga näsan och en röst lika rå och hes som en hamnsjåares. En av sextiotalets italienska divor, kollega med Sophia Loren, Claudia Cardinale, Silvana Mangano. Men Vittis anatomi levde inte upp till de rådande idealen, 90/40/90, hon var långt ifrån lika yppig som sin samtida, så hon slog sig på komedier och djupsinniga psykologiska avantgardefilmer. Visst var hon vacker, men med ett modernt snitt som ännu inte hunnit bli på modet, ett utseende mer i linje med vår tids designade skönhetsnymfer.
Hela artikelnClaudia Cardinale
Hon har kommit lite för tidigt, punktlig som alltid. Väntar på mig i foajén till l’Institut du Monde Arab. Jag är inte säker på om det är hon i den cerisröda Armani-kappan bakom de leopardkantade Armani-solglasögonen. Men skolbarnen känner igen en Diva, även om hon blivit lite till åren. De omringar henne, tigger artigt autografer. Claudia Cardinale ler inför den oväntade uppvaktningen. Eleverna ska gå på en utställning med konstskatter från Tunisien. För fyrtio år var Claudia lika ung som dem när hon utsågs till den vackraste italienskan i Tunis.
Hela artikelnLennart Jähkel
Att träffa Lennart Jähkel är ju som att träffa vilken människa som helst. Han ser iallafall inte ut som Lassgårds ondskefulle bror i 'Jägarna'. Han bär glasögon och har något av den övervintrade teknisstudentens utseende. Och nu är det ju så här, att när man möter en annan människa lär det ta i snitt fem sekunder att bilda sig en uppfattning om henne.
Hela artikeln

2004 Calimero