Nya texter
Ettore Sottsass
Eric Owen Moss

Information
Calimero
kontakta oss
contact us

Texts in English

Startsidan

Arkitektur
debatt-teori
porträtt
objekt

Design
debatt-teori
porträtt
objekt

Kultur och resor

Urbanism

Artikelarkiv
Urbanism

Svenska stadsplanerare: Jan Inghe
Två män agerar bakom kulisserna och styr Stockholms stadsplaneprojekt. Om Aleksander Wolodarski har en förkärlek för ett klassicistiskt monumentaliserande, bekänner sig istället Jan Inghe till en mer demokratisk stadsplan med modernistiska förtecken. I sitt sökande efter det stadsmässiga har Jan Inghe signerat stadsplaner för Södra Station, Norra Hammarbyhamnens andra etapp och högaktuella Hammarby Sjöstad.
Hela artikeln


New Urbanism
Skeppsbron mitt i Stockholm. Tullhus 4. Axel Johnson-stiftelsen introducerar New Urbanism. Ingen debatt. Kunskapsöverföring. Vår reporter lyssnar förstrött. Klarar inte av alla pastellkolorerade skisser, alla nyviktorianska hus. Längtar till vår egen tid. Till staden utanför. Till en bok. Till en biorulle.
Hela artikelnSvenska stadsplanerare: Christer Larsson
Malmös förvandling från bedagad industristad till framtidsinriktad kunskapsstad innebär både mental och fysisk förändring. I Västra Hamnen går projekteringen vidare med bl a Turning Torso, Telia, Malmö Högskolas Universitetsholmen. Ute i Hyllievång planeras också en helt ny stadsdel, med publika anläggningar i form av arena, upplevelsecentrum och även det hett omdebatterade Scandinavian Tower. Istället för att som i Stockholm styra stadsbyggnationen in i minsta detaljer, säger sig Malmös stadsarkitekter föredra att arbeta med övergripande strategier.
Hela artikeln


Svensk stadsplanering: Göteborg
Två stora projekt har präglat den göteborgska stadsplaneringen de senaste decennierna. På Norra Älvstranden fortsätter både bostads- och kontorskvarter att växa. Samtidigt satsas det i kanten av centrum på ett evenemangsstråk utmed Skånegatan, från Scandinavium över Svenska Mässan till Liseberg. Universeum har redan blivit en given attraktion, och snart står Världskulturmuséet klart strax intill. Om Norra Älvstranden genomförts utan någon större debatt, har evenemangsstråket debatterats desto mer grundligt. Nu tillkommer vidlyftiga planer för platsen över Götatunneln, som till slut ska befria Operan från motorledsbarriären längs älven. Gullbergsvass och spårområdet bakom Centralstationen är andra projekt som väntar i hoppet om en ny Göteborgsöverenskommelse
Hela artikeln


Svenska stadsplanerare: Aleksander Wolodarski
Intentioner är en sak. Resultat ett annat. Men man kan inte klaga på ambitionsnivån hos Stockholms stadsplanerare. När Aleksander Wolodarski nu planerar för Norra Station, hans största projekt hitintills, ställs frågan om stadbyggnationens framtid på sin spets. Medan hans kollega Jan Inghe bekänner sig till en föregivet demokratisk stadsplan med modernistiska förtecken, föredrar Aleksander Wolodarski ett klassicistiskt monumentaliserande.
Hela artikeln

2004 Calimero